Kafélokalene

I 2014 ble første etasje i hovedbygningen rustet opp slik at den skulle kunne fungere som serveringssted.

Samme år ble denne delen tatt i bruk av de driftige damene som åpnet Kafé Bortistu.

Bak en smal gang kommer du rett inn i kjøkkenet, som er forholdsvis lite. På kjøkkenet henger et lite hjørneskap gjort i fint snekkerarbeid og antakelig malt av Ole A. Beitdokken fra Fron i Gudbrandsdalen, kalt Bedokken.

Kjøkkenet har en liten klebersteinspeis som ble satt opp rundt 1970, da det også ble satt opp ny pipe.

På begge sider av gangen er det et stort rom hvor kafégjestene kan sitte og nyte det kafévertskapet til enhver tid kan friste med. 

Det helt spesielle rommet til venstre for kjøkkenet er den gamle stua i huset. Den er møblert med møbler som tilhører gården. På veggene henger foto av stedet og dens tidligere eiere.

Flere kulltegninger med motiver fra Neby, Bortistu Neby og fra regionen ellers pryder også veggene. Kulltegningene er tryllet fram av Magne Neby Holters eldste bror Eyvind, en folkekjær kunstner i distriktet. Mange tynsetinger og nordøsterdøler har en kulltegnig av Eyvid Holter på stueveggen. 

Stua er panelt med speilpanel og har et stort veggfast hjørneskap på veggen mot kjøkkenet. Om noe av tømmeret under panelet i første etasje har dekor er ikke brakt på det rene.

Til høyre for kjøkkenet er det andre kafèrommet hvor stillhet, deilig bakstvarer og drikke kan nytes.

Hva dette har vært brukt til opprinnelig er litt usikkert.

Det sto ei tid ubrukt, men ble så satt i stand til snekkerverksted for Magne Neby Holter. Samtidig ble det avdelt bad og WC. 

Tidligere hadde dette rommet en diger klebersteinspeis. Den ble fjernet da det ble satt opp ny pipe på 1970-tallet.

Rommet til høyre for kjøkkenet er også et lite utsalgssted for kafévertskapets produkter, garn og kunsthåndverk. Her tilbys mye spennende i hyllene.

Fra gangen går det ei bratt trapp opp til andre etasje, eller loftet. Her er det fire rom. I hver ende av bygningen er det et stort rom, slik som i første etasje.

Rommet over stua i første etasje var soverom. I mars 2018 ble dette rommet gjort om til utstillingslokaler for flere av arbeidene til Magne Neby Holter. 

Rommet over snekkerverkstedet/leiligheten/kafé og utsalgsdelen i første etasje er klesloft. Klesloftet har tømmervegger. De andre rommene er panelt.

Over kjøkkenet er det to små soverom. Det ene rommet ble i mars 2018 åpnet for en utstilling av fire tepper av tekstilkunstneren Kjellaug Haugen Holter. Billedvevnadene er utlånt av hennes familie.

I 2001 ble første etasje av huset satt i stand til en liten leilighet. Leiligheten ble leid ut fra 2007 til 2014.

 

Kilder: Rapport utarbeidet av Musea i Nord-Østerdalen Museumssenteret Ramsmoen v/Per Hvamstad, konservator, august 2001. Presiseringdokument 5. juli 2013, undertegnet av daværende riksantikvar Jørn Holme. Udatert notat fra Morten B. Often, styreleder i stiftelsen Bortistu Neby fra 2007 til sommeren 2016. Årsberetning 2013 for stiftelsen Bortistu Neby. Foto: Marit Arnesen